Vyöhyketerapia (refleksologia)

Refleksologia on koko kehon vyöhyketerapiaa. Hoidossa käsitellään kehossa olevia heijastejärjestelmiä hieroen ja painellen. Heijastepisteiden käsittelyllä poistetaan ja avataan kehon jännityksiä ja tukoksia, jotka voivat olla erilaisten sairauksien ja toimintahäiriöiden syynä.
Vyöhyketerapia auttaa mm.
rentoutumaan ja parantaa unenlaatua, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa,
parantaa vastustuskykyä sekä
auttaa erilaisiin kiputiloihin kuten selkä- ja niskakipuihin, ovat syyt sitten lihaksissa tai luustossa.
Refleksologialla on saatu hyviä tuloksia myös hormonaalisten häiriöiden hoidossa sekä ruoansulatusvaivoissa.
Se tasapainottaa hermoston toimintaa ja voi helpottaa myös stressioireita.
Vyöhyketerapiasta on erilaisia suuntauksia klassisesta vyöhyketerapiasta aina tunnevyöhyketerapiaan ja vauvojen vyöhyketerapeuttiseen hierontaan (esim. koliikin hoito). Klassinen vyöhyketerapia on jalkapohjien vyöhyketerapiaa.
Ensimmäinen hoito on yleensä perushoito klassisen vyöhyketerapian tavoin jalkapohjien ja jalkaterän alueelle, ellei jalkojen käsittelylle ole jotain estettä (esim. kipeät haavaumat, sieni). Seuraavilla hoitokerroilla käsittelen jalkaterien ja jalkapohjien lisäksi muita kehon heijasteita tarpeen mukaan. Toki ensimmäisellekin kerralle voit varata pitemmän ajan koko kehon vyöhyketerapialle. Refleksologian opiskeluni tuo jatkuvasti lisätietoa koko kehon vyöhyketerapiasta vaihe ja kehon osa kerrallaan.
Vyöhyketerapiaa voidaan tehdä vaivojen ilmettyä tai jo ennaltaehkäisevästi. Kroonisten vaivojen hoitoon tarvitaan useampi hoitokerta. Määrän tarve on yksilöllinen. Säännöllinen hoito - esim. kerran kuussa tai oman tuntemuksen mukaan - pitää tasapainoa yllä ja tuo parhaimmat tulokset.
Hoito saa aikaan elimistön puhdistumista. Jos kehossa on paljon tukoksia ja kiputiloja, voi joissakin heijasteissa tuntua arkuutta niitä käsitellessä. Kehon poistaessa kuona-aineita saattavat oireet hoidon jälkeen hetkellisesti pahentua. Tämä on merkki paranemisprosessista. Myös tuntemukset hoidon aikana helpottuvat hoitokertojen myötä. Veden juonti hoitojen jälkeen helpottaa oireita. Pääosin hoito on kuitenkin miellyttävää ja rentouttavaa. Hoidon aikana on hyvä kertoa omista tuntemuksistaan.
Luontaishoidot kuten vyöhyketerapia eivät korvaa lääketieteellistä hoitoa, vaan täydentävät sitä. Älä toimi vastoin sinua hoitavan tahon ohjeita (kuten vähennä lääkitystäsi ilman lääkärin lupaa), vaikka saisitkin helpotusta oireisiisi.
Kontraindikaatiot - vyöhyketerapia ei sovi, jos on mm.:
- syöpä, sydänongelmia, aivoinfarkti tai muu vakava sairaus (neuvottele hoitavan tahon kanssa)
- tuore leikkaus
- raskaus alle 3 kk, riskiraskaus (Kerro, jos epäilet olevasi raskaana.)
